Bilgisayar başında Excel'den veya başka bir kaynaktan kopyala yapıştır yaparak ERP sistemine veya bir web arayüzüne veri giren bir personel pek çok rutin işlem yapar. Bu tür rutin işlemleri süreç madenciliği yoluyla analiz ederek bu rutinleri otomatikleştirmek amacıyla, Melbourne ve Tartu Üniversitelerinde V. Leno ve arkadaşları tarafından yapılmış 3 Ocak 2020 tarihli bir çalışmanın özeti ve çalışmanın orijinali aşağıda bulunabilir.
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), bir veya birden çok uygulama üzerinde meydana gelen rutin kullanıcı hareketlerini otomatikleştirmek için kullanılan bir teknolojidir. RPA'nın sağladığı olanaklardan tam olarak yararlanmak için, şirketlerin belli başlı hangi rutinlerin, nasıl otomatikleştirilebileceğini tespit etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bu makalede bir kullanıcının bir elektronik tablodan veya bir (Web) formundandan diğerine veri aktardığı rutin işlemleri tespit etmek amacıyla kullanıcı etkileşimi (UI) günlüklerinin analizi sorunu ele alınmıştır.
Bu makalede, veri aktarımlarının süreç madenciliği ile keşfi problemi örneklere dayalı olarak ele alınmıştır ve bu konuda çeşitli yaklaşımlar mevcuttur. Çalışmada, son teknolojik ürün olan bir tekniğin veri aktarımlarını tespit etmek için uygulandığı gösterilmiştir, ancak hesaplama açısından verimsiz olduğu ortaya konmuştur. Bunun yerine, veri aktarımlarının genellikle tek tek alfabetik ve sayısal girdilerin kopyalanmasından oluştuğu gerçeğine dayalı olarak, UI günlüklerindeki bilgilerden yararlanılarak iki optimizasyon önerilmiştir. Bu önerilen yaklaşım ve optimizasyonlar, gerçek hayatta kullanılan veri aktarım işlemlerine ait UI günlükleri üzerinden incelenmiştir.
Bu konuda daha fazla bilgi edinebilmek için, makalede verilen örnekler, optimizasyonlar ve sonuçlar incelenebilir. Ayrıca, bu problemle ilgili olarak benzer çalışmalar ve sonuçlarının da süreç madenciliği yazılımları bağlamında değerlendirilmesi fikirlerin daha geniş bir perspektifle sunulmasına yardımcı olabilir.
Makale, bir personelin Excel veya başka bir kaynaktan veri kopyalayıp yapıştırarak ERP sistemine veya web arayüzüne girmesi gibi rutin işlemleri otomatikleştirmek için Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) teknolojisi kullanımını ele almaktadır. Bunun için, kullanıcı etkileşimi (UI) günlüklerinin analizi ile bir kullanıcının bir elektronik tablodan veya formdan diğerine veri aktardığı rutin işlemleri tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada, veri aktarımlarının süreç madenciliği ile keşfi problemi örneklerle ele alınmış ve UI günlüklerinden yararlanarak iki optimizasyon önerilmiştir. Bu önerilen yaklaşım ve optimizasyonlar gerçek hayatta kullanılan veri aktarım işlemleri üzerinden incelenmiştir. Makalede verilen örnekler, optimizasyonlar ve sonuçlar incelenerek daha fazla bilgi edinilebilir:
İlgili makale: "Automated Discovery of Data Transformations for Robotic Process Automation", https://arxiv.org/pdf/2001.01007.pdf
5 Ağustos 2020
İlker Fıçıcılar