Robotik Ofis

RPA (Robotik Proses Otomasyonu), şirketlerin iş süreçlerini hızlı, kolay ve doğru bir şekilde yönetmelerini sağlayan yapay zeka yazılımlarıdır. Bu yazıda RPA hakkında merak edilen temel birkaç sorunun yanıtını bulabilirsiniz: RPA nedir? RPA ne kadar hızlı uygulanabilir? Dijital dönüşüm süreci RPA ile nasıl hızlandırılır? RPA güvenli mi?

RPA teknolojisi herhangi bir yazılım sistemine uygulanabilir. Robotik süreç otomasyonu, insan eylemlerini taklit ettiği için uygulamalarınızda bir değişiklik veya kodlama yapmanız gerekmez. Bu esnek yapısıyla hemen hemen her işletmeye uyarlanabilir. Eski usül çalışan şirketler, Excel ve Access gibi uygulamalarda iş süreçleri için makrolar ve komut dosyaları oluşturuyor olmalarına rağmen, veri miktarı arttıkça ve veri akışları daha karmaşık hale geldikçe, bu yöntemler yönetmek zorlaşır. 

RPA'nın hızlı bir şekilde uygulanabilmesi ve şirketlerin dönüşümünü hızlandırabilmesi için birkaç strateji kullanılabilir. Öncelikle, RPA'nın doğru şekilde kullanılabilmesi için iş süreçleri ve veri akışları iyi analiz edilmelidir. Daha sonra, RPA uygulamalarını geliştirmek ve yönetmek için deneyimli personel ve uygun altyapıya sahip olmak gereklidir. Ayrıca, uygun bir robotik proses otomasyonu çözümü seçilirken güvenlik ve veri gizliliği gibi konuların dikkate alınması gereklidir.

RPA uygulamaları genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, herhangi bir dijital sistem gibi, RPA da kötü amaçlı yazılımlar veya siber saldırılara karşı savunmasız olabilir. Bu nedenle, RPA uygulamaları güvenlik testlerinden geçirilmeli ve güvenliği sağlamak için uygun önlemler alınmalıdır.


[ Ayrıca bakınız: RPA Firmaları ]


RPA şirketlerin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek, hizmet sunumunu hızlandırmak ve müşterilere daha iyi hizmet sunmak için gerçekten cazip bir seçenektir. Fakat Robotik proses otomasyonunun uygulanması ve yönetimi dikkatle planlanmalı ve uygun güvenlik önlemleri alınmalıdır.


Robotik Proses Otomasyonu ile dijital dönüşüm süreci nasıl hızlandırılır?​

Şirketler yıllardır iş süreçleri için Excel ve Access gibi uygulamalarda makrolar ve komut dosyaları oluşturuyorlar. Bu yöntem, çalışan verimliliğini artırmada yardımcı olsa da işlenmesi gereken veri miktarı arttıkça, tüm bu veri akışlarını ve farklı formatlardaki verileri yönetmek çok daha zor hale geliyor.

RPA, çalışanların bu verileri nasıl işlediğini öğrenerek, verimliliği artırmak ve insan hatasından kaynaklanan sorunları azaltmak için kolaylaştırılmış bir süreç tasarlıyor. Pratik olarak, bu, verilerin ve içeriğin daha verimli bir şekilde çalışabileceği ve böylece karmaşık karar verme süreçlerinde daha derin içgörülerin elde edilebileceği anlamına geliyor.

Robotik otomasyon süreçleri, eski platformları yeniden tasarlamaya veya elden geçirmeye gerek kalmadan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemleri, SAP ve diğer harici sistemler gibi mevcut sistemlerin üzerinde çalışıyor. Sadece birkaç personel tarafından yazılım robotu komut dosyalarının eğitilmesi için kısa bir süre yeterli oluyor.

Özellikle yapay zeka ve analitik teknolojileri kullanan şirketler için RPA, süreçlerinde verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek, hizmet sunumunu hızlandırmak ve müşterilere daha iyi hizmet sunmak için gerçekten çok cazip. RPA uygulaması, iş kullanıcıları, teknoloji ekipleri ve uygun olduğunda komut dosyalarını yazmak için kiralanan üçüncü taraf şirketler arasında sıkı bir şekilde koordine edilmelidir. Robotik otomasyon süreçleri, tüm kurumsal yazılım uygulamaları için kullanılan test edilmiş süreçlerle üretime geçirilmelidir.

Robotik proses otomasyonu, işleri hızlı ve güvenli bir şekilde yaparak insan kaynaklı hataları sıfıra indirir. Bu sayede daha verimli ve esnek bir çalışma ortamı oluşturarak şirketlerin karlılığını artırır. Ayrıca, çalışanların angarya işleri yapmak yerine önemli işlere odaklanması şirket bağlılığı ve memnuniyetini artırır. Bu da çalışanların üretkenliğini maksimize eder. RPA müdahaleci değildir ve dijital dönüşümü hızlandırmak için hızla uygulamaya alınabilir. Ayrıca, API'ler, sanal masaüstü altyapıları veya veritabanı erişimi olmayan eski sistemleri içeren iş akışlarını otomatikleştirmek için idealdir.

Araştırmalara göre, şirketlerin %92'si, RPA'nın verimlilik ve güven beklentilerini karşıladığını veya aştığını kabul ediyor. Küresel çalışanların %68'i otomasyonun kendilerini daha üretken kılacağına inanıyor. Yöneticilerin %60'ı ise RPA'nın insanların daha stratejik çalışmalara odaklanmasını sağladığı konusunda hemfikir.

RPA teknolojisi, herhangi bir yazılım sistemine kolayca uygulanabilen bir çözümdür. İnsan davranışlarını taklit ettiği için, uygulamalarınızda herhangi bir kodlama gerektirmez, bu da onu son derece esnek ve hemen hemen her işletmeye uygun hale getirir.

Son araştırmalar, şirketlerin doğru süreçleri tanımlamada veya mevcut süreçler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarından dolayı, Robotik proses otomasyonu pilot uygulamalarının standart süreç olarak 4-6 hafta yerine genellikle 4-6 ay gerektirdiğini ortaya koyuyor. Ancak RPA teknolojisi, genellikle 4-6 hafta içinde şirketlerde standart olarak uygulanabilir. Bu nedenle, işletmenizin daha verimli ve esnek hale gelmesini istiyorsanız, RPA teknolojisini düşünmenizi tavsiye ederim. Başlamak için en iyi RPA uygulamalarına bakabilirsiniz.


RobotikOfis'i takip edeyim

Select Language

RPA Feed 2

Besleme bulunamadı.

Bize ulaşın

Firmanızda hangi süreçlerin otomasyona uygun olduğunu öğrenmek için firmanızın web sitesini bize bildirerek kısaca "Şirketimize uygun RPA çözümleri hakkında bilgi almak istiyorum." diye email atmanız yeterli:

Sayfayı Paylaşayım