RPA nedir? RPA (Robotik süreç otomasyonu), dijital sistemler ve yazılımlarla etkileşime girerek insan eylemlerini taklit eden yazılım robotları oluşturmayı, kurmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran bir yazılım teknolojisidir.
Tıpkı insanlar gibi, yazılım robotları da ekranda ne olduğunu anlamak, doğru tuşlara tıklamak, sistemlerde gezinmek, verileri tanımlamak, veri çıkarmak dahil önceden tanımlanmış çok çeşitli eylemleri gerçekleştirebilir. Ancak yazılım robotları bunları insanlardan çok daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde, kalkıp esnemeye veya kahve molası vermeye gerek kalmaksızın yapabilirler.
RPA'nın iş dünyasına faydaları nelerdir?
Robotik süreç otomasyonu iş akışını kolaylaştırarak kuruluşları daha kârlı, esnek ve atak hale getirir. Ayrıca, sıradan görevleri üstlenerek çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve üretkenliğini arttırır.
RPA bilgiişlem altyapısında bir değişiklik gerektirmez ve dijital dönüşümü hızlandırmak üzere hızla uygulamaya alınabilir. Ayrıca API'leri, sanal masaüstü altyapılarını (VDI'lar) veya veritabanı erişimi olmayan eski sistemleri içeren iş akışlarını otomatikleştirmek için idealdir.
RPA nedir ve neden dijital dönüşüm için başroldedir?
RPA teknolojisi dünyada iş yapma şeklini değiştiriyor.
İnsanların yerine yazılım robotları, uygulamalara ve sistemlere giriş yapmak, dosya ve klasörleri taşımak, verileri ayıklamak, kopyalamak ve eklemek, formları doldurmak ve rutin analizleri ve raporları tamamlamak gibi tekrarlayan ve daha düşük değerli işleri üstleniyor. Gelişmiş robotlar metinleri yorumlamak, sohbetlere ve konuşmalara katılmak, yapılandırılmamış verileri anlamak ve karmaşık kararlar almak üzere gelişmiş makine öğrenimi modellerini uygulamak gibi bilişsel süreçleri dahi yerine getirebilmektedir.
Robotlar bu tür tekrarlayan, yüksek hacimli görevleri yerine getirdiğinde, insanlar en iyi yaptıkları ve daha fazla keyif aldıkları yenilik yapmak, işbirliği yapmak, yaratmak ve müşterilerle etkileşim kurmak gibi şeylere odaklanabilirler. Ayrıca, şirketler de daha yüksek üretkenlik, verimlilik ve esneklik elde ediyor. RPA'nın iş dünyasının baştan yaratıyor olması hiç de şaşırtıcı değil.
RPA nerede kullanılabilir?
Günümüzde, robotik süreç otomasyonu yeni yeni verimlilik alanları sağlayarak pekçok sektördeki tekrarlayan sıkıcı süreçlerden insanları kurtarıyor. Finansal hizmetlerden sağlık hizmetlerine, üretimden kamu sektörüne, perakendeye ve çok daha ötesine kadar çeşitli sektörlerdeki işletmeler, sigorta, finans, uyum, hukuk, müşteri hizmetleri, sağlık, operasyonlar ve BT gibi çeşitli alanlarda robotik süreç otomasyonundan yararlanmaktadır. Üstelik bu sadece başlangıç.
Geniş çapta uygulanabilir olması nedeniyle RPA bu kadar yaygın. Neredeyse tüm yüksek hacimli, iş kurallarına dayalı, tekrarlanabilir süreçler otomasyon için oldukça uygun olup, üstelik yapay zeka becerileri gerektiren bilişsel süreçler de giderek otomatikleştirilmektedir.
RPA teknolojisi için hangi özellikler ve yetenekler önemli?
Kurum çapında bir RPA programı oluşturmak ve yönetmek için, tek bir süreci otomatikleştirmenize yardımcı olmanın çok ötesine geçebilecek bir teknolojiye ihtiyacınız var. İşletme çapında yeni bir yetenek oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilecek ve tamamen otomatik bir işletme olmanıza yardımcı olabilecek bir platforma ihtiyacınız var. Sahip olduğunuz RPA teknolojisi, her yerde en uygun otomasyon fırsatlarını keşfetmekten, yüksek performanslı robotları hızla devreye almaya ve binlerce otomatik iş akışını yönetmeye kadar sizi uçtan uca desteklemelidir.
RPA neden dünyanın en hızlı büyüyen kurumsal yazılımı?
RPA'nın ölçülebilir değerini diğer kurumsal teknolojilere göre uygulama kolaylığı ile birleştirdiğinizde, RPA adaptasyonunun neden dünya çapında hızlandığını görmek kolaydır.
- RPA, birçok farklı sektör türünün kendi özel operasyonel sorunlarını yeni ve güçlü yollarla ele almasına yardımcı olabilir.
- Finanstan müşteri hizmetlerine, pazarlamadan insan kaynaklarına kadar pek çok fonksiyonel alandaki liderler, RPA'nın birçok süreci iyileştirdiğini, kilit süreçler için daha yüksek kapasite, daha hızlı verim ve daha az hata sağladığını görmüş durumda.
- Bir CFO'nun bakış açısından, robotik süreç otomasyonu teknolojisi için yapılan bir yatırım hızlı bir yatırım getirisi sağlamakta ve diğer kurumsal teknolojilere kıyasla minimum bir ön harcama gerektirmektedir.
- BT yöneticileri, RPA'nın işlerde çok az bir kesinti ile devreye alınabileceğini düşünüyor. Yazılım robotları eski sistemlere kolayca erişebildiği ve bu sistemler içinde çalışabildiği için, RPA dijital dönüşüm için önemli bir kolaylaştırıcı haline gelmiştir. Ayrıca, modern RPA teknolojisi ölçeklenebilir olduğundan kurumsal kullanıma hazırdır.
- Çalışanlar, robotik dijital asistanları günlük işlere adapte etmenin kolay olduğunu ve RPA'nın düşük kod yaklaşımı sayesinde kendi basit otomasyonlarını gayet kolay geliştirebildiklerini düşünüyor.
RPA nedir ne değildir? RPA ile yapay zeka aynı şey midir?
Karıştırıldığı için RPA nedir sorusuyla birlikte gündeme gelen bir konu da yapay zeka. Robotik süreç otomasyonu yapay zeka olmadığı gibi yapay zeka da RPA değildir. Bununla birlikte, RPA ve yapay zekanın birleşimi, hemen hemen her işletme için pek çok yeni fırsat tanıyor. Öncelikle, RPA teknolojisi sayesinde artık RPA robotlarına makine öğrenimi modelleri, doğal dil işleme (NLP), karakter ve görüntü tanıma ve daha birçok gelişmiş yapay zeka becerileri eklenebiliyor. Robotlara bu yapay zeka becerilerini kazandırıldığında, aşağıdaki gibi bilişsel süreçler önemli ölçüde ele alınabilmektedir:
- Yarı yapılandırılmış veya yapılandırılmamış veriler dahil olmak üzere belgelerden anlam çıkarma
- Ekranları görselleştirme (sanal masaüstleri dahil)
- Konuşmaları anlama ve diyaloğu sürdürme
Yapay zeka entegrasyonu sayesinde, süreç madenciliği gibi RPA uygulamaları aracılığıyla otomasyon fırsatları bilimsel yaklaşımla keşfedilerek, baştan sona sağlam bir otomasyon hattı oluşturmak artık mümkün.
Ayrıca, şirketlerin yapay zekayı ön saflardaki faaliyetlere ve kararlara entegre etmelerini hızlandırmaları gereken bu devirde, RPA'nın yapay zeka sayesinde son kullanıcıyla birebir etkileşim için uygun olduğunun çoğu firma farkında. Robotlar, makine öğrenimi modellerini otomatik karar verme süreçlerine ve analizlerine uygulamak üzere yapılandırılarak, günlük operasyonların her aşamasına makine zekasını entegre edebiliyor.
Özetle RPA nedir? Wikipedia'daki en kısa tanımıyla RPA, metaforik yazılım robotlarına (botlar) veya yapay zekaya/dijital işçilere dayalı bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir.